Canada fjerner pukkelhvalen fra listen over truede dyrearter

Det har vakt vrede blandt miljøgrupper og oprindelige folk på vestkysten af Canada, at regeringen har ændret status på pukkelhvalenrne i British Columbia fra at være truede til fremover kun at være en “dyreart der kræver særlig opmærksomhed”.
24. april 2014 04:36

Siden 2005 har den canadiske regering ellers haft pukkelhvalen på listen over truede dyrearter. Men i 2011 anbefalede et uafhængigt biologisk rådgivningscenter, at pukkelhvalens status blev ændret, da der nu var kommet så mange hvaler til, at den ikke kan anses for truet mere.

Beslutningen er truffet af miljøminister Leona Aglukkaq, der også er formand for Arktisk Råd, sammen med Canadas fiskeriminister Gail Shea.

Ifølge Andrew Trites, forskningschef på British Columbia Universitets konsortium for forskning i Stillehavets havpattedyr ser man i dag flere pukkelhvaler i B.C. end nogensinde før. Omkring 2.200 hvaler tilbringer sommeren der, og bestanden stiger med 4 procent, hvilket han over for CBC betegner som fænomenalt hurtigt.

Men kritikere beskylder den canadiske regering for i virkeligheden at være drevet af drømme om skibsfart fra British Columbia til Asien. Den canadiske regering skal i fremtiden tage stilling til en godkendelse af The Northen Gateway Pipeline, en olieledning, som kan pumpe olie til en fremtidig sejlrute for tankskibe.

Miljøorganisationen Living Oceans Society frygter blandt andet påsejlinger, olieforurening og at larmen fra skibene vil forstyrre hvalerne. Når hvalerne ikke er registreret som truede, er den canadiske regering ikke forpligtet til at sikre dem et reservat.