Bred opbakning til deling af Råstofdirektoratet

Der var i dag bred opbakning til Ove Karl Berthelsens forslag om at splitte det nuværende Råstofdirektorat i to. I stedet for et Råstofdirektorat kan vi derfor se frem en Råstofstyrelse og en Miljøstyrelse.
Skrevet af Mads Ullerup
22. oktober 2012 16:41

Baggrunden for forslaget er, at sikre at myndighedsbehandlingen sker hos den myndighed, der har den største fagspecifikke viden på området.

Forslaget medfører derfor, at den generelle myndighedsbehandling af miljøforhold udskilles fra det nuværende Råstofdirektorat og forankres i Miljøstyrelsen.

Og forslaget mødte i dag bred opbakning i Inatsisartut.

- Med de to nye styrelser bliver det krystalklart, at der er stort fokus på beskyttelse af miljø og natur, og at samfundsudviklingen sker på et videnskabeligt og bæredygtigt grundlag, sagde demokraternes politiske ordfører Andreas Uldum fra talerstolen i forbindelse med dagens forslag.

Hos Grønlands natur- og miljøforening Avataq er forventningerne til den nye konstellation dog mere begrænsede.

Her mener formanden, Mikkel Myrup ligefrem at forslaget virker uambitiøst.

- I forslaget står der, at Miljøstyrelsen skal bestå af to medarbejdere og at der afsættes 1,2 millioner kroner til afdelingen. Det synes vi er meget uambitiøst set i lyset af de mulige kæmpeprojekter, der er under opsejling, siger formanden for Avataq, Mikkel Myrup.

Naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen afviser dog kritikken med, at størrelsen på den nye Miljøstyrelse vil vokse med det stigende behov.

- Der vil opstå en automatisk eskalering af den nye Miljøstyrelse således, at når opgaverne vokser, så vokser styrelsens bemanding i forhold til opgavernes størrelse også, siger Ove Karl Berthelsen til KNR.

Forslaget er nu sendt videre til behandling i Erhvervsudvalget.

I morgen bliver endnu en dag råstoffernes tegn.

Her skal forslaget til loven om bygge og anlægsarbejder ved storskalaprojekter behandles i Inatsisartutsalen.