Bliv klogere på redning og beredskab

I aften afholdes der et borgermøde om redning og beredskab i Ilulissat. Mødet, der begynder kl. 18.30, afholdes i Ilulissat Kulturhus. Der kommer oplæg fra fire personer, der på hver sin måde ved meget om SAR, så deltagerne kan stort set ikke undgå at blive klogere på en af de vigtigste ting for folk, der færdes på havet og i naturen.
Skrevet af Peter Troelsen
14. marts 2013 10:18

Oplægsholderne kommer fra politiet, Ilulissat sygehus, brandvæsenet i Ilulissat og fra Air Greenland. De vil hver især holde et oplæg om deres roller i redningsaktionerne og om, hvad man selv kan bidrage med, for at gøre arbejdet lettere for redningsfolkene og dermed også øge sin egen chance for at blive reddet, hvis det skulle gå galt.

-Det er jo en ikke uvæsentlig del af vores liv og vores hverdag heroppe. Vi oplever ikke så sjældent, at der skal sættes en redningsaktion i værk, og ofte bliver det meget svært for os, fordi folk ikke altid tænker sig om, inden de tager på havet eller færdes i den smukke natur Grønland byder på. Hvis folk altid havde kommunikationsmidler i form af VHF radio eller satellittelefon med sig, ville det gøre kommunikationen lettere, og hvis GPS var en fast bestanddel af udrustningen, ville redningsfolkene være meget bedre stillet, fortæller Karl Vinther fra politiet i Ilulissat til knr.gl.

Arrangørerne håber på god respons fra deltagerne og udelukker så langt fra, at også de kan lære noget på aftenens borgermøde. Mange af jollefiskerne i området har levet en større del af deres liv på havet end på landjorden, og deres erfaringer vil også kunne lette og optimere det arbejde, der laves fra redningsfolkenes side.

-Det er muligt, at vi i aften får ny viden om eventuelle sorte huller for VHF-radion, og det vil vi så forsøge at afhjælpe. I en verden, hvor havet er så vigtigt for folks overlevelse, bør der også være så optimale forhold som muligt for de, der færdes der. De kan dog også selv gøre noget for at forbedre sikkerheden. Farven på overlevelsesdragten kan være forskel mellem liv og dø, og vi så gerne at folk købte en i fx gul, der er langt lettere at få øje på end en hvid eller en i en mørk farve. På den måde håber vi at kunne give deltagerne en del små fif, der vil være gavnlige for både redningsfolkene og de folk, der er havnet i en situation, hvor de har brug for hjælp, mener Karl Vinther.