Berørte efter selvmord mangler støtte

Sydgrønland er i disse måneder hårdt ramt af selvmord, og kommunens ene psykolog kan umuligt tale med alle pårørende.
01. august 2014 06:00

I år har otte personer begået selvmord alene i Qaqortoq, og det gør ondt på de efterladte, som kan have svært ved at komme sig og ikke nødvendigvis får den hjælp, de har brug for.

- Det er meget alvorligt, fordi et selvmord har så stor indflydelse. Der er en hel ring omkring et selvmord af familie og venner, siger Cecile Jeremiassen, der er leder af familiecentret i Kommune Kujalleq.

LÆS OGSÅ Selvmordsbølge i Sydgrønland

Hun peger på, at det er meget svært for kommunen at hjælpe alle de mennesker, der har behov for det.

- Der er så mange berørte efter selvmord, og der er kun en psykolog i hele Kujalleq, som umuligt kan tale med alle, som er berørt af det. Så der er en hel del borgere, som klarer sig selv, men som har behov for samtaler, siger Cecile Jeremiassen.

Væsentlige samtaler
Lars Knudsen er forebyggelseskonsulent for Kommune Kujalleq. Han fortæller, at det er meget vigtigt for de efterladte at tale om selvmordet for at komme videre.

- Nogle siger, at selvmord er den sværeste og hårdeste måde at miste på for familier. Det er svært at komme sig over, at nogen begår selvmord. Men hvis man taler om det, kan man langsomt komme videre, siger han.

Chok og selvbebrejdelse
Cecile Jeremiassen peger også på, at det er pludselig, unaturlig død, hvor familier og venner ikke kan nå at forberede sig, der gør selvmord ekstra hårdt for de efterladte.

- Det er et stort chok for familien, som tit sidder tilbage med spørgsmål eller selvbebrejdelse, så det er meget svært at komme videre, efter at en har begået selvmord i den nærmeste kreds, siger Cecilie Jeremiassen.

Kommune Kujalleq er i fuld gang med at arrangere selvhjælpsgrupper for de efterladte og borgermøder om selvmord.