Bedre akutberedskab efter kursusdage

Indbyggerne i Grønland har, helt uden at vide noget om det, forbedret deres muligheder for at overleve fx et akut hjertestop. Det har en stor samling læger og sygeplejersker gjort deres for i de seneste to dage, hvor de har været samlet til internationalt kursus på Dronning Ingrids Sundhedscenter i Nuuk.
Skrevet af Peter Troelsen
08. april 2013 07:10

Der var indskrevet internationale eksperter til at undervise læger og sygeplejersker fra hele Grønland i, hvordan man på bedste mulig måde tackler de situationer, der opstår i forbindelse med akut opstået alvorlig sygdom.

-Deltagerne på dette kursus har heldigvis en god portion viden på det her område, så vores opgave har været at få lært dem en systematiseret behandling af kritisk syge patienter. Det skal simpelthen sidder på rygraden af lægerne og sygeplejerskerne, og det gør vi ved at træne situationerne igen og igen. Derved opnår vi, at de handler automatisk, når de står i de kritiske situationer, fastslår lederen af undervisningen Freddy Lippert, der er akutchef for beredskabet i København og har en årelang international erfaring i netop den form for undervisning.

Der var heftig aktivitet både på det praktiske og på det teoretiske plan, da læger og sygeplejersker fra både øst- og vestkysten af Grønland havde fået muligheden for at dygtiggøre sig endnu mere indenfor akutberedskabet. Spørgelysten var stor, og deltagerne kastede sig ud i de praktiske øvelser med dukkerne med krum hals.

-Det er jo heldigvis ikke så tit, at lægerne står i den slags situationer, og nu er der klarhed om, hvad der skal gøres. Vi har, i de to dage vi har været samlet her, opøvet en stor portion rutine hos deltagerne i, hvordan de handler per automatik i de situationer. Det giver patienterne en langt større mulighed for at overleve fx et hjertestop, siger Freddy Lippert til knr.gl i en lille pause i kursusforløbet.

Der kommer hele tiden nye tiltag også på dette område, og derfor er det svært at holde alt sundhedspersonale opdateret med kurser. Deltagerne på de to kursusdage skal lære fra sig, når de kommer hjem til deres lokale arbejdsplads.

-Vi uddanner dem som en slags ambassadører, så de kan holde kurser på deres arbejdsplads og derved give deres nye viden videre til deres kolleger. Det, de har fået med sig herfra, er den absolut nyeste internationale viden, og dermed bygger Grønland videre på en god tradition, hvor man står i forreste række, når det gælder behandlingen af akut opstået alvorlig sygdom, forklarer Freddy Lippert.