"Børnerettigheder ikke børnemagt"

Flere børn i Grønland ved i dag, at de har særlige børnerettigheder. Men der er også en del misforståelser, lyder det fra organisationen Mio.
Aaja Chemnitz Larsen Foto © : KNR
02. september 2014 05:15
En ny FN-undersøgelse om Grønland viser, at børn i stigende grad er klar over, at de har særlige rettigheder som børn.
 
Gallup har for Institut for Menneskerettigheder og FN's børnefond, Unicef, lavet en rundspørge blandt 12-16 årige grønlandske og danske skoleelever. Her svarer 38 procent af de grønlandske børn, at de mener, de ved noget eller meget om børns rettigheder. For fem år siden var det kun 24 procent, der svarede de samme.
 
- Jeg tror, at Nakuusa-kampagnen har gjort en kæmpe forskel for, at børn og unge kender til deres rettigheder. Her har vi og andre NGO'er på børneområdet også gjort en indsats, siger talsmand Aaja Chemnitz Larsen fra børneorganisationen MIO.
 
Hun er glad for den sunde udvikling, som Gallup-rundspørgen kan være et tegn på. 
 
Men, det viser sig, at billedet er et andet, når Gallup spørger nærmere ind til rettighederne. Her klarer de grønlandske elever sig dårligere.
 
- Når man så dykker ned i nogen af spørgsmålene, som bliver stillet specifikt til disse rettigheder, så kan man se, at de samme børn ofte ikke helt har forstået, hvad en rettighed er, siger hun.
 
Der er forskel på at kende nogle formelle rettigheder som for eksempel FN's Børnekonvention og så at børnene ved, at det handler om deres eget liv, forklarer Chemnitz Larsen. 
 
Der har også været en del misforståelser om, hvad rettigheder egentlig er.
 
- Nogen børn kan sige for eksempel 'vi vil ikke vaske op, fordi vi har nogen rettigheder.' Men det er en misforståelse. inddragelse handler om at blive hørt ikke nødvendigvis om at bestemme. Vi voksne er ofte ikke gode til at lytte til børnene.
 
I år er det 25 år siden, FN’s generalforsamling enstemmigt vedtog Børnekonventionen. Danmark tilsluttede sig konventionen i 1991 og konventionen trådte i kraft i Grønland i 1993. Både Danmark og Grønland har dermed forpligtet sig til at sikre børns rettigheder - såsom retten til at gå i skole, retten til fritid og retten til at blive hørt.