Børnebidrag og restskat for snart 1 milliard

ANALYSE: Befolkningens gæld til landskassen er i kraftig vækst, og den er nu oppe på 900 millioner kroner.
24. april 2014 11:59

Nye tal viser, at borgernes gæld til landskassen - på kun et enkelt år - er steget med 50 millioner kroner.
 
Hvis du skylder penge til skattevæsenet eller du har manglende betalinger for husleje, vand- og el eller ikke har betalt børnebidrag, så står du lige nu på Vittus' sorte liste.
 
Når Qujaukitsoq i dag i Inatsisartut vil gøre status og se fremad med sin politiske og økonomiske beretning, så fylder den voksende gæld i befolkningen en del.
 
Hvis udviklingen fortsætter, som den gør nu, vil Grønlands befolkning snart skylde én milliard kroner til landskassen. Lige nu ligger tallet på knap 900 millioner kroner, og gælden er vokset 50 millioner kroner på kun et år. Hvis alle betalte deres gæld tilbage på én gang, kunne vi bygge 45 skoler eller 90 bygdekirker.
 
Det er også forventet, at naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, snart kommer med effektive løsningsforslag for den brede økonomi. Ellers skal han indføre andre metoder for at stramme op på indkrævningen af pengene.
 
I ministerens talepapir nævner han, at Naalakkersuisut har fremrykket for 175 millioner i offentlige investeringer, og så vil han nævne, at der er stramninger på vej i beskæftigelsessystemet, og at han har planer om at sætte pensionsalderen op med to år.
 
Hvis den eksploderende gæld i befolkningen - de 900 millioner kroner - kommer af stigende fattigdom, så kan det blive mere tiltalende for Vittus Qujaukitsoq at overveje progressiv beskatning - en skattestruktur hvor rige borgere betaler procentmæssigt mere i skat end fattige borgere. Siumut og Demokraterne har ellers i mange år sværget troskab til den flade skattemodel, som vi på verdensplan kun deler med lande som Saudi Arabien, Rusland og Albanien.