Asii: Vi bliver forskelsbehandlet

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Assi Chemnutz Narup kan ikke forstå, hvorfor Naalakkersuisut i deres bekæmpelse af arbejdsløsheden i Grønland skal forskelsbehandle den store kommune, hvor en sjettedel, eller 15,6 procent af de ledige - er tilflyttere til kommunen fra andre kommuner.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
24. april 2014 03:06

Kommuneqarfik Sermersooq har undersøgt sidste år i november, at hele 15,6 procent af de ledige er tilflyttere fra andre kommuner inden for det seneste år. Tallet svarer til, at over 200 ledig nye borgere i kommunen er på offentlig forsørgelse.
 
Fra Selvstyrets midler til ledighedsbekæmpelse får Kommuneqarfik Sermersooq 24.000 kroner pr. ledig, hvorimod andre kommuner i gennemsnit for hele 37.000 kroner pr. ledig i deres kommune. Og det synes Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester, Asii Narup Chemntz er at forskelsbehandle.
 
- Vi får et færre antal kroner pr. ledig i forhold til andre kommuner. Vi skal jo også bruge den samme økonomiske midler til at bekæmpe arbejdsløsheden i vores kommune. Vi kan heller ikke gøre det billigere, så det er svært at forstår hvad der sker over i departementerne, siger altså Asii Chemnitz Narup.

Læs også: Mange tilflyttere blandt ledige i Nuuk

 
Den store tilflytning fra andre kommuner lægger stor pres på det sociale udgifter i kommunen, som i forvejen er i økonomisk nedgang, siger Asii Chemnitz Narup.
 
- Når vi ikke får den samme pose penge for at bekæmpe ledigheden af Naalakkersuisut, i forhold til andre kommuner så står det rigtigt sløjt til, siger borgmesteren.
 
Til arbejdsløshedsbekæmpelsen har f.eks. Qaasuitsup Kommunia fået bevilget 11,3 milloner kroner fra Selvstyret, hvor Kommuneqarfik Sermersooq kun fik 9,5 millioner kroner.
 
- så der er også en skævvrægning, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup.
 
Både Naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq og Naalakkersuisoq for arbejdsmarked, Jens-Erik Kirkegaard er inviteret til kommunalbestyrelsens økonomiudvalgsmøde den 1. maj, hvor udvalget forventer, at begge Naalakkersuisut vil forklare sig hvilke bevæggrunde der er for, at Kommuneqarfik Sermersooq får færre pose penge end andre kommuner i forbindelse med bekøæmpelsen af arbejdsløsheden i Grønland.