Aqqaluaq B. Egede stiller op som formand for IA

33-årige Aqqaluaq B. Egede stiller nu op som formand for Inuit Ataqatigiit.
Aqqaluaq B. Egede
Aqqaluaq B. Egede Foto © : KNR
Skrevet af Thora H. Nielsen
16. april 2014 15:47

Hans varemærke vil være tillid, identitet og troværdiged, hvis han skulle gå hen at blive valgt, siger han.

Han vil gerne skabe en ny struktur i partiet, så lokalafdelingerne aktivt kan være med, og hvor der er plads til de forskellige holdninger. Det var noget af det, der manglede i den afgående formand Kuupik V. Kleists tid, mener Aqqaluaq B. Egede:

- I dag er forholdene sådan, at de, der bor i yderdistrikterne og i bygderne, ikke bliver hørt i den politiske debat. Det er for ringe. Jeg vil arbejde for at være mere lydhør og have større fokus på borgernes holdninger, behov og deres syn på, hvad der er vigtige politiske temaer, siger Aqqaluaq B. Egede.

Han vil udover de almindelige politiske opgaver arbejde for at hjælpe de mindre bemidlede samt forbedre levevilkårene for befolkningen i bygderne og yderdistrikterne. Han vil også gerne arbejde for et samfund med en mere ligelig fordeling af goderne.

Inuit Ataqatigiit holder et ekstraordinært landsmøde den 30 maj, og mødet har kun et formål, nemlig at vælge en ny formand for partiet. Indtil videre har to kandidater meldt sig på banen. Udover Aqqaluaq B. Egede stiller også Folketings- og Inatsisartut-medlem Sara Olsvig op.

I sin meddelelse om sit kandidatur retter Aqqaluaq B. Egede kritik mod folkevalgte, der går af i utide og nævner sin partikammerat Maliina Abelsen som et eksempel.

Sara Olsvig har meddelt, at hun trækker sig som folketingsmedlem, hvis hun bliver valgt som formand for IA. Hendes modstander til formandsposten Aqqaluaq B. Egede holder sig dog ikke tilbage for at kritisere hende.

-Jeg mener, at IA bør være mere opmærksomme på problemet. Jeg synes ikke, man skal vende ryggen til de mange vælgere, der giver ansvaret til de folkevalge med forventning om, at de skaber resultater under valgperioden. Når de går af i utide, bliver mange vælgere skuffet. Jeg støtter ikke den praksis. Folk mister troen på IA, og det kan jeg ikke have siddende på mig, siger formandskandidaten.

Vi spørger Aqqaluaq B. Egede om, hvilke styrker han har i forhold til Sara Olsvig.

- Jeg har erfaring nok. Jeg har indsigt i systemet og ved, hvordan man kan forbedre forholdene i landet. Så jeg tøver ikke med at stille op som formand for partiet.