Alt for megen vold i Nuuk

Der bliver slået på tæven i landets hovedstad, og langt mere end godt er, mener politiet. I årets første syv måneder blev der anmeldt 160 tilfælde af vold i Nuuk, og det overstiger langt antallet af voldsanmeldelser fra sidste år. I 2011 var der 232 tilfælde af vold i Nuuk.
Skrevet af Peter Troelsen
06. august 2012 09:43

To ud af tre voldsanmeldelser er alkoholrelaterede, og det har fået politiet i Nuuk til at opfordre byens borgere til at tale om tingene i stedet for at lade næverne tale. Den stigende vold betyder ekstraarbejde til både politiet, sundhedsvæsenet og de sociale myndigheder.

-Desværre er der en tendens til, at man tyer til vold, når man løber tør for argumenter. Når folk er under indflydelse af spiritus er der en langt større tendens til at bruge de slående argumenter, og jeg kan kun opfordre folk til at tænke sig om, inden de slår på tæven. Mange af de situationer, der fører til vold, vil kunne ordnes i mindelighed, hvis ikke folk var stærkt berusede, fortæller politikommissær Niels Nyvang fra politiet i Nuuk.

Langt de fleste tilfælde af vold foregår mellem folk, der i forvejen kender hinanden. Omkring hver fjerde voldsanmeldelse kommer fra samlevende og omkring halvdelen stammer fra vold mellem personer, der i forvejen er venner, ekskærester eller bekendte. Kun 22 ud af 160 voldsstilfælde er opstået mellem personer, der ikke i forvejen havde relationer.

-Vold i hjemmet er langt det største problem, vi har at slås med, og jeg har en mistanke om, at der også sker mange voldsepisoder, der ikke fører til politianmeldelse. Vi har i omegnen af 800 husspektakler om året, og det tal er også alt for højt. Tendensen er, at disse tilfælde bliver flere i perioden lige efter en lønudbetaling, hvor der er penge til at købe spiritus. Kort sagt er der en tendens til, at når sprutten går ind går hjernen ud. Det kan borgerne selv forhindre, hvis de lader diskussionerne ligge, når der er øl, vin eller spiritus på bordet, mener Niels Nyvang