Aleqa utilfreds med dansk nej i faderløsesag

Aleqa Hammond kræver en pose penge og en politisk indrømmelse fra Danmark efter et brev fra statsministeren i fredags.
16. april 2014 07:16

Naalakkersuisutformand Aleqa Hammond kaldte til pressemøde i dag for at erklære, at hun er uenig med statsministeren i sagen om de juridisk faderløse. Kun på et område synes der at være enighed mellem Danmark og Grønland, nemlig at man ikke bør åbne allerede afgjorte arvesager.

Tilbage står stadig et krav fra Grønland om en dansk kompensation til dem af de juridisk faderløse, hvis forældre er døde, og hvor arvesagerne er afgjorte.

I fredags modtog Aleqa Hammond et brev fra København. I brevet afslår statsministeren, at der kan blive tale om kompensation til juridisk faderløse grønlændere.

I starten af februar vurderede Institut for Menneskerettigheder, at staten ikke er forpligtet til at betale kompensation til de juridisk faderløse.

Dog lød vurderingen også, at der ville være enkelte sager om godtgørelse til enkeltpersoner, som vil kunne vindes af de faderløse. Derfor kunne et kompromis være, at der findes en såkaldt "politisk løsning", lød konklusionen, hvor Grønland eller Danmark giver en kompensation til dem, der har krav på det.

Aleqa Hammond erkender, at staten ikke har nogen forpligtelse formelt set til at give kompensation.

- Institut for Menneskerettigheder skriver helt klart, at i denne sag, der står det grønlandske folk med stærke kort i hånden. Det er en unfair behandling, de juridisk faderløse grønlændere er blevet udsat for, og den unfair behandling har Danmark mulighed for at råde bod på og finde en god løsning, som i det mindste vil have en stor betydning for den enkelte person, sagde hun.

Naalakkersuisutformanden vil ikke fortælle til KNR, hvor stor en pengepose en sådan kompensation kan bestå af - Men hun vil kræve på Grønlands vegne, at kompensationen "både bliver politisk og økonomisk," siger hun.

Den danske regering har indtil videre afvist en løsning med kompensation, og det bekræfter Helle Thornings brev fra i fredags.

Ved lovændringer i 1963 og 1974 opnåede de såkaldt juridisk faderløse grønlændere en større ligestilling for loven. Men - siger Hammond:

- Selvom man har arbejdet sig frem til mere ligestilling, så er vi langtfra nået frem til helt ligestilling i den her sag, lød det fra Aleqa Hammond på pressemødet klokken 11.

Naalakkersuisutformanden sluttede pressemødet med at invitere statsministeren til et møde i Den Grønlandske Repræsentation i København. Mødet håber hun kommer til at finde sted d. 25. april, fire dage før Folketinget skal diskutere status på samarbejdet i Rigsfællesskabet.