Aleqa: Canadiere skal være med til at betale for Nunavut-rute

Nunavuts og Grønlands selvstyreregeringer vil indgå i forhandlinger om fremtiden for flyruter til Canada.
03. juli 2014 11:49

I går eftermiddag i Hans Egedes hus i Nuuk underskrev Naalakkersuisut en samarbejdsaftale med selvstyreregeringen i Nunavut.

Her sagde Aleqa Hammond, at hun vil indgå i forhandlinger med Nunavut-regeringen for at holde liv i sommerflyruten mellem Canada og Grønland.

- Vi mener, at en sikker forbindelse mellem Grønland og Nunavut er vigtig for vores tankegang, kultur og vores muligheder for at rejse i uddannelsesøjemed og på anden måde. Vi kan ikke undvære den. Vi vil derfor anstrenge os for at bevare forbindelsen, sagde naalakkersuisutformanden til KNR's tv-avis Qanorooq.

Air Greenland flyver hver sommer til i Iqaluit i Nunavut. Herfra kan man flyve videre med First Air til Ottawa. Og det er ingen hemmelighed, at politikerne og først og fremmest Air Greenland gerne så, at der kom lidt mere gang i billetsalget.

Det er nemlig primært Air Greenland, der betaler den dyre pris, når et halvtomt fly flyver mellem de to selvstyrenationer, og det vil Aleqa Hammond se nærmere på, siger hun.

- Indtil i dag har det været Air Greenland alene, der løftede opgaven, og dermed har det grønlandske samfund løftet selskabets underskud på denne rute. Vi mener derfor, at de nye muligheder er langsigtede investeringer for os inuitter, så vi får flere gæster udefra. Det er den vej, vi må gå, og det budskab han (Peter Taptuna, Nunavuts premierminister) vil tage med til sin regering, sagde Hammond.

Lysten til at forhandle vilkårene for flydrift til Canada glæder administrerende direktør i Air Greenland Michael Højgaard.

- Det er godt nyt, at Naalakkersuisut nu går ind i kampen, så det ikke kun er os, der skal dække flydriften, siger han til KNR.
 
I 2000 underskrev Grønland og Nunavut en første samarbejdsaftale, som er blevet fornyet i 2006 og nu 2014.