Afskaffelse af sukkerafgiften har skabt forvirring – selv hos naalakkersuisoq

Der har været udbredt forvirring om, hvilke varegrupper der var omfattet af sukkerafgiften. I et interview med KNR gav naalakkersuisoq for finanser og skatter også udtryk for, at flere varer ville blive billigere.
Efter KNR's andet interview med Erik Jensen, er det dog fortsat uklart, hvorvidt han var klar over, hvilke madvarer sukkerafgiften omfattede, inden den blev afskaffet.  Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
25. januar 2024 11:05

Da sukkerafgiften ved årsskiftet blev fjernet, faldt priserne på en række varer i supermarkederne: Hvid sukker, brun sukker, melis og forskellige sirupper.

Men der var tale om langt færre varer, end mange ellers havde forventet.

Blandt andre Ítpaluk Mikiassen, som KNR mødte i Brugseni tidligere på ugen.

- Morgenmadsprodukter indeholder jo også sukker, så jeg troede, at priserne også ville falde på de varer, som indeholder sukker, sagde han.

Og det er ikke kun kunderne, der er forvirrede. Også blandt politikerne er der tydeligvis forvirring og misforståelser omkring den afskaffede sukkerafgift.

I et Facebookopslag fra Inuit Ataqatigiit skriver Inatsisartut-medlem Peter Olsen eksempelvis:

- Afskaffelsen af sukkerafgift vil betyde, at butikker kan nedsætte priser på fødevarer med sukkerindhold, såsom morgenmad og mange andre fødevarer.

Selv manden med ansvaret for beslutningen – naalakkersuisoq for finanser og skatter, Erik Jensen (S) – har også været forvirret omkring hvilke varegrupper, der egentlig var omfattet af sukkerafgiften.

I et interview med KNR i sidste uge sagde Erik Jensen, at afskaffelsen af afgiften kunne gøre en række varer billigere.  

- Der er mange forskellige former for sukker. Derfor er det vanskeligt at specificere præcis hvilke varer, der er tale om. Men som jeg tidligere har sagt, så kan det være is eller drikkevarer, lød det fra naalakkersuisoq 16. januar. 

Dagen efter interviewet henvendte Erik Jensen sig dog igen for at rette sin udtalelse om de nævnte varer. 

Derfor bad KNR naalakkersuisoq om et nyt og opklarende interview.

Havde ikke varelisten

Efter KNR's andet interview med Erik Jensen, er det dog fortsat uklart, hvorvidt han var klar over, hvilke madvarer sukkerafgiften omfattede, inden den blev afskaffet. 

Har I fjernet sukkerafgiften uden at vide, hvilke varer der var omfattet?

- Der er ikke taget nogen beslutning på et usikkert grundlag. Det vil jeg gerne gøre klart. Det er et led i socialpakken, og det er ikke udelukket, at sukkerafgiften bliver afskaffet på flere varer. Men det skal ikke lyde som valgflæsk, for det er vigtigt at revurdere, for i sidste ende ønsker vi bedre forhold for borgerne, siger han. 

Men du er øverst ansvarlig og burde vel vide, hvilke varer du godkendte eller ej?

- Det skal ikke lyde som om, jeg ikke har anet, hvad jeg lavede. Det er ikke rigtigt. Det skal ikke lyde sådan.

Men burde du ikke vide det?

- Selvfølgelig. Men jeg havde ikke listen under interviewet, og derfor sagde jeg, at jeg havde svært ved at svare på spørgsmålet. Derfor skal det ikke lyde som om, jeg er uvidende eller ikke ved, hvad jeg laver.


Ifølge Erik Jensen er formålet med afskaffelsen af sukkerafgiften at gøre det både lettere og billigere for borgerne at handle fremover. 

- Afgiften på sukker og sirup er den hurtigste og nemmeste mulige afgift at fjerne, og det er derfor naalakkersuisut har anbefalet Finansudvalget at fjerne sukkerafgiften, siger han.

Og der er altså ikke tale om sukkerholdige varer, som eksempelvis morgenmadsprodukter, understreger han nu.

- Sukkerholdig morgenmad er i en anden varegruppe med en højere afgiftssats, siger Erk Jensen. 

Dette er dog ikke korrekt. 

Ingen afgifter på morgenmadsprodukter

Det er Skattestyrelsen, der står for at inddrage afgifterne fra butikker og supermarkeder, når der importeres varer her til landet.

Det er dermed også dem, der har det store overblik over, hvilke varegrupper, der er omfattet af de forskellige afgifter.

Skattestyrelsen oplyser til KNR, at der slet ikke er – eller har været – nogen sukkerafgift på varer med et højt sukkerindhold, som eksempelvis morgenmadsprodukter, ketchup, og brød. Sukkerafgiften har kun været gældende for de rene sukkerprodukter, som hvid sukker, melis og sirup, som nu altså også er blevet billigere.

Slikprodukter som vingummi, chokolade og tyggegummi er underlagt en anden afgift – slikafgiften – og har altså heller ikke hørt under sukkerafgiften. Det samme gør sig gældende for sodavand, der er underlagt en sodavandsafgift og en emballageafgift.