30 film fra og om Grønland på festivalprogram i Nuuk

Greenland Eyes Film Festival 2014 åbner dørene i dag, hvor publikum præsenteres for et overflødighedshorn af film fra Grønland og om Grønland.
Skrevet af Karsten Sommer
28. august 2014 12:21

Det er filminstruktøren Ivalo Frank, der nu for anden gang indbyder til filmfestival med grønlandske temaer. Og denne gang er Nuuk kun starten på en imponerende filmturne, der resten af året bringer Grønlandsfilmene fra Nuuk videre til København, Færøerne, Island, Sverige, Sameland og Norge.

De over 30 film, der bliver vist, spænder over alle genrer fra animationsfilm og kortfilm til rigtige spillefilm.

Se mere på den officielle hjemmeside.

I Nuuk er kulturhuset Katuaq, der lægger lokaler til filmfremvisningerne, mens Grønlands Universitet - Ilisimatusarfik - fredag indbyder til et symposium, der skal diskutere mulighederne for at oprette et egentligt Grønlands Filmarkiv for at sikre Grønlands filmiske kulturarv for eftertiden.

Blandt de 32 film, som Nuukborgerne kan fornøje sig med frem til onsdag den 3.september, er klassikere som Per Kirkeby og Aqqaluk Lynges film fra 1972 - "Da myndighederne sagde stop" - om lukningen af kulminebyen Qullissat.

Af nyere film kan nævnes "Inuk" af Mike Magidson, dokumentarfilmen "Bygden ved Verdens Ende" om Niaqornats kamp for overlevelse, samt Grønlandspremiere på Mikisoq H. Lynges dokumentarfilm om sangeren Simon Lynge.