Tre mænd for retten i sag om forsøg på manddrab og grov vold

To mænd i slut tyverne og en i start trediverne sidder lige nu tiltalt i en og samme sag. Der er blandt andet rejst tiltaler for vold, spirituskørsel, blufærdighedskrænkelse og forsøg på manddrab.
Tre mænd sidder på anklagebænken for i alt 21 forhold. Foto © : KNR / Birgitte Kjeldsen
02. maj 2024 12:27

Anklagebænken i Sermersooq Kredsret er lige for tiden fyldt op med tre tiltalte i samme sag.

En sag, der rummer alt fra en tiltale om at have nikket en politimand en skalle i forbindelse med en anholdelse til blufærdighedskrænkelse og forsøg på manddrab.

Derfor kan udfaldet af sagen for de tre tiltalte også ende med henholdsvis et par måneder i anstalten til en forvaringsdom.

Det viser det 11 siders lange anklageskrift, som KNR har fået aktindsigt i.

To forhold vejer tungt

Der er mange forhold mod de tre mænd, faktisk i alt 21, hvor det første er begået tilbage i december 2020.

Alligevel er det forsøget på manddrab i april sidste år og en tiltale om grov vold fire måneder senere, der er hovedforhold i sagen, fortæller sagens anklager Signe Suhr Mortensen.

Der er rejst tiltale for meget grov kriminalitet i begge forhold, og da de to tiltalte blev anholdt i forbindelse med forholdet fra september sidste år blev de begge tilbageholdt, fortæller anklager Signe Suhr. 

Anbefalet forvaringsdom

De tre mænd på anklagebænken er henholdsvis 28, 29 og 31 år. 

Den 28-årige er tiltalt i 13 af de i alt 21 forhold og har erkendt sig skyldig i størstedelen af dem. Hvis anklagemyndigheden får medhold, bliver han dømt til et år og seks måneders anstaltsanbringelse. 

Den 31-årige er tiltalt i to af sagens forhold herunder det ene hovedforhold. Han afsoner lige nu en anden dom i anstalten.

Den sidste tiltalte er en 29-årig mand, der er tiltalt for i alt 10 af de 21 forhold. Blandt andet de to hovedforhold, og på baggrund af en mentalundersøgelse har læger, psykologer og Retslægerådet anbefalet, at han skal dømmes til forvaring.

Derfor er det også påstanden fra anklageren, fortæller Signe Suhr Mortensen.

Oprindeligt var der sat otte dage af til retssagen. Det skyldes, at alle tiltaler mod dem fra en periode på tre år er samlet i en retssag. Men fordi de hver især har erkendt flere af forholdene, kan retssagen forkortes.

Derfor forventer anklageren, at der falder endelig dom i sagen sidst i næste uge.